Vlindertuin Pepingen

Als eerste gemeente in het Pajottenland opende Pepingen in 2011 een vlindertuin. Deze vlindertuin werd aangelegd in samenwerking met de gemeente Pepingen, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt Pepingen en haar vlinderwerkgroep Thecla die de beheervisie coördineert. Dit vlinderproject krijgt steun van de Vlaamse overheid (Mina). De aanleg van de vlindertuin kadert in het project 1 miljoen vlinders van het Regionaal Landschap. Bij de officiele opening werd er een grote houten vlinderpaal van Pascal Lauwereins ingehuldigd. Deze moet dienen als kijkpunt en aantonen dat op deze plek wat te beleven valt.

In de vlindertuin werd ook bewust nagedacht over welke planten er een plaatsje kregen. Naast nectar, wat vlinders vooral in bloemenweides en vaste planten vinden, stellen vlinders ook andere eisen om te overleven. Zo moeten ook de juiste waardplanten aanwezig zijn, de voedselplant van de rups. De waardplant van verschillende vlinders zoals de dagpauwoog, kleine vos en de gehakkelde aurelia, is bijvoorbeeld brandnetel. Door in de vlindertuin verschillende hoekjes met brandnetels te laten staan, geven we alle kansen aan heel wat vlinders. Ook het gebruik van streekeigen planten in hagen of als struik, is vlindervriendelijk. In deze vlindertuin kan je als bezoeker dus ontdekken wat je allemaal kan doen om meer vlinders aan te trekken in je eigen tuin.

Als je graag meer informatie wil over het vlindervriendelijk inrichten van je tuin, kan je eens op de volgende websites een kijkje gaan nemen: www.natuurpunt.be/vlinders-je-tuin en www.vlinderstichting.nl

Vanaf de start van de vlindertuin worden hier mooie én zeldzame vlinderwaarnemingen gedaan, waaronder 3 rode-lijstsoorten: bruin blauwtje, kaasjeskruiddikkopje en sleedoornpage. Ook de citroenvlinder, oranje luzernevlinder, zwartsprietdikkopje en kleine vuurvlinder zijn hier regelmatige gasten. In totaal komen in de vlindertuin 21 soorten dagvlinders voor. Ook werden er hier reeds 75 soorten nachtvlinders waargenomen zoals het groot avondrood, kleine hermelijnvlinder en de populierpijlstaart.

Heb je graag wat hulp bij het zoeken welke vlinder je hebt gezien ? Op de website van Natuurpunt kan je terecht voor het herkennen van de 20 meest voorkomende dagvlinders in jouw tuin:

vlindermee.natuurpunt.be

Heb je een blauwtje of witje gezien, maar kan je er niet aan uit welke soort ? De vlinderstichting heeft een aantal zoekkaarten gemaakt die je hierbij kunnen helpen:

Blauwtjes herkennen

Witjes herkennen

Zandoogjes herkennen


De vlindertuin bevindt zich aan het begin van Brugstraat, naast het containerpark. Je kan de vlindertuin het makkelijkst bereiken via de Ninoofsesteenweg 215, waar er zich links van de vlindertuin een parkeermogelijkheid bevindt.

Zelf iets moois gezien of een vraag over onze vlindertuin ? Dan kan u zeker terecht op www.natuur-forum.be, de vlindertuin heeft hier zijn eigen topic !

© vlinderwerkgroep Thecla